ΧΑΡΤΗΣ

ΟΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2 - 3

Οι γύρω περιοχές της πόλης

Κινητή γέφυρα ενώνει το νησί με την Ακαρνανία που βρίσκεται απέναντι, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση των μικρών πλοίων. Για τα μεγαλύτερα, η γέφυρα ανοίγει (στρέφεται και πλευρίζει στην ακαρνανική ακτή) κάθε μία ώρα. Από τη γέφυρα αρχίζει ο διχαλωτός προς τη Λευκάδα δρόμος, του οποίου το αριστερό σκέλος οδηγεί στον κεντρικό λιμένα και την πόλη και το δεξιό στις πανέμορφες τοποθεσίες της Γύρας και του Aη Γιάννη.
Παράλληλα με το αριστερό σκέλος ξετυλίγεται και ένα ισχνό κρηπίδωμα, το οποίο χωρίζει την ανατολική λιμνοθάλασσα από τον δίαυλο, το αυλάκι, όπως το λένε οι ντόπιοι. Πρόκειται για μια λωρίδα θάλασσας μεγάλου βάθους που επιτρέπει σε πλοία μεγάλου εκτοπίσματος να διαπλέουν την ανατολική ακτή της Λευκάδας και να ανοίγονται στη θάλασσα του Ιονίου, αποφεύγοντας τον πάντοτε θυμωμένο Λευκάτα, το ακρωτήριο, που αποτελεί το νοτιότατο άκρο του νησιού. Ανατολικότερα από το κρηπίδωμα εκτείνεται η ανατολική λιμνοθάλασσα της Λευκάδας που φθάνει μέχρι την ακαρνανική ακτή. Η διχάλα των δύο δρόμων περικλείει τη δυτική λιμνοθάλασσα που έχει διαμορφωθεί εδώ και αιώνες. Οι δύο λιμνοθάλασσες θεωρούνται από τους πιο αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου. Εκτός από τα ποικίλα ψάρια που διαθέτουν, προσφέρουν μόνιμη κατοικία σε ένα πλήθος πανέμορφων γλάρων και κομψών ερωδιών (τσικνιάδων). Επίσης, φιλοξενούν και διάφορα μεταναστευτικά πουλιά, όπως αγριόπαπιες, λούφες (νερόκοτες), πελεκάνους, φλαμίνγκος και κύκνους. Οι υδροβιότοποι προστατεύονται από τη σύμβαση Ramsar.

Περίπατος στη Γύρα - παραλία του Aη Γιάννη
Ένας πολύ όμορφος περίπατος με αφετηρία την πόλη της Λευκάδας αποτελεί η περιδιάβαση της δυτικής λιμνοθάλασσας, ο περίπατος της Γύρας. Η διαδρομή έχει μήκος 7 χιλιόμετρα και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, εξαιτίας της θαυμάσιας θέας που προσφέρει στον αισθαντικό περιπατητή. Ανατολικά, εκτείνεται η λιμνοθάλασσα και η πόλη, ενώ δυτικά, η πολύβουη απεραντοσύνη του Ιονίου. Αφετηρία μπορεί να αποτελέσει η γέφυρα (διάδοχος του παλιού πόντε) που βρίσκεται στη νοητή προέκταση της αγοράς και οδηγεί προς την έξοδο του νησιού. Παίρνουμε τον δρόμο προς το κάστρο έχοντας τη δυτική λιμνοθάλασσα στο αριστερό μας χέρι και τον δίαυλο στο δεξί. Ο δρόμος είναι ευθύς, με ειδικό χώρο για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Μέσα στη λιμνοθάλασσα βρίσκονται ακόμη κάποια ξύλινα παραπήγματα των ψαράδων που την «καλλιεργούν» για λογαριασμό των Δήμων του Νησιού, διαπλέοντας άνετα τα νερά της με τα πριάρια τους (ιδιόρρυθμα ανάλαφρα πλοιάρια χωρίς καρίνα). Φτάνοντας στην πλωτή γέφυρα, δεν την περνάμε, αλλά στρίβουμε αριστερά και σε απόσταση λίγων μέτρων αντικρίζουμε το χαρακτηριστικό κόκκινο θέρετρο της εξέχουσας οικογενείας Καλκάνη και δεξιά μας το κτήριο του ΤΑΟΛ (Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγής Λευκάδας).
Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μια μεγάλη γέφυρα με 360 τόξα που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα από την παραλία έφτανε έως τη βίλα Καλκάνη, στηρίζοντας σωλήνες του υδραγωγείου που διοχέτευε νερό στο κάστρο. Τμήματα του υδραγωγείου σώζονται μέσα στη λιμνοθάλασσα, πάνω στα οποία ξεκουράζονται τα πουλιά.
Το (μεταπολεμικό) κτήριο του ΤΑΟΛ από την άλλη μεριά του δρόμου ανήκει στον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό, ο οποίος είναι από τους αρχαιότερους της χώρας μας και έχει πολύ σημαντική ιστορία. Από το κτήριο του ΤΑΟΛ και μετά αρχίζει ένα από τα ωραιότερα τμήματα της διαδρομής. Ακολουθώντας την άσφαλτο, ο περιπατητής απολαμβάνει αριστερά του τον γοητευτικό «καθρέφτη» της λιμνοθάλασσας, δεξιά του τους χαμηλούς αμμόλοφους και στο βάθος το Ιόνιο με τις χιλιάδες αποχρώσεις του γαλάζιου. Εδώ, φυτρώνουν το καλοκαίρι τα λευκά μοσχοβόλα κρινάκια (Pangratium Maritimum), αυτοφυή σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, και οι κίτρινες παπαρούνες της πικραγκουριάς, για τις οποίες τραγούδησε ο Δημ. Γολέμης (Κίτρινοι ανθοί σαν νάρκισσοι). Λίγα λεπτά διαδρομής ακόμα και η γραμμούλα γης στα αριστερά διευρύνεται με την προσθήκη πράσινου. Εκεί βρίσκεται ο μικρός οικισμός των ψαράδων του ιχθυοτροφείου της λιμνοθάλασσας, η Γύρα, όπως ονομάζεται.

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2 - 3
Lefkada zin Χρήσιμες πληροφορίες
Χάρτες και Οδηγοί

Χάρτης ΛευκάδαςRoad map ΛευκάδαΠλήρης οδηγός Λευκάδας
Δωρεάν καταχώρηση
Προβάλλετε την επιχείρησή σας
Newsletter
Destination Lefkada
Accommodation in Lefkada
Welcome Maps
Follow us Follow us on Facebook Linkedin