ΧΑΡΤΗΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6

Κεντρική ενδοχώρα

Πλήρεις περιγραφές των διαδρομών θα βρείτε στο βιβλίο
ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ

Λευκάδα - Οδηγήτρια - Σφακιώτες - Πηγαδησάνοι - Καρυά - Άγιος Δονάτος - Eγκλουβή - Mονή Aσωμάτων - Bαυκερή - Nυδρί - Λευκάδα

Με σημείο εκκίνησης και πάλι την πόλη της Λευκάδας, κατευθυνόμαστε προς τους Σφακιώτες. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απολαμβάνουμε την πλούσια βλάστηση του νησιού που απλώνεται στους γύρω λόφους. Ανηφορίζουμε στον δρόμο με τις στροφές και αφήνουμε στο δεξί μας χέρι το μισογκρεμισμένο μοναστήρι της Θεοτόκου Οδηγήτριας, χτισμένο στα μέσα του 15ου αιώνα από την Ελένη Παλαιολογίνα. Όσο προχωράμε, η θέα γίνεται όλο και πιο συναρπαστική. Φαίνεται ο κόλπος του Αλέξανδρου, τα βουνά του Ξηρόμερου, οι πόλεις Αστακός και Μύτικας και τα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός. Στα δεξιά μας συναντάμε και τη θέση Μπόζα, όπου το 1819 συγκρούσθηκαν οι εξεγερμένοι Λευκαδίτες με τους Άγγλους επικυρίαρχους, γιατί τους είχε επιβληθεί βαρύτατη φορολογία. Ακολουθάμε τον ασφαλτόδρομο και αντικρίζουμε το ένα μετά το άλλο τα σπίτια μιας ομάδας γραφικών χωριών που είναι χτισμένα σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση στους γύρω λόφους και αποτελούν τον Δήμο Σφακιωτών: Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Κάβαλος, Ασπρογερακάτα, Πινακοχώρι.
Το Σπανοχώρι διακρίνεται πρώτο στα δεξιά μας, στην πλαγιά του λόφου. Αριστερότερα, στη θέση Επισκοπή, μέχρι το 1697 βρισκόταν η έδρα των επισκόπων και των αρχιεπισκόπων της Λευκάδας.
Προχωρώντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, φτάνουμε σε ένα τρίστρατο που οι ντόπιοι ονομάζουν Μπαράκες. Είναι από παλιά πολυσύχναστο μέρος της περιοχής, που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε κεντρική πλατεία με πλατάνια, ψησταριές και καφενεία. Στη συνέχεια, συναντάμε τα Λαζαράτα, τα οποία και διασχίζουμε. Στα δεξιά μας, πάνω στον λόφο, βρίσκεται το χωριό Κάβαλος.
Η πινακίδα που σηματοδοτεί την αρχή των Ασπρογερακάτων είναι τοποθετημένη σε μια πλατεία, στο σημείο που οι ντόπιοι αποκαλούν Φρυά. Η πλατεία με τα καφενεία και τις ψησταριές της αποτελεί (όπως και οι Μπαράκες) άλλο ένα σημείο συνάντησης των Σφακισάνων, όπου κατά την εορτή της Αναλήψεως πανηγυρίζει το χωριό. Σ’ αυτή τη διασταύρωση ακολουθάμε τον δρόμο αριστερά με κατεύθυνση προς την Καρυά. Ο άλλος δρόμος οδηγεί στη Δυτική Λευκάδα. Το Πινακοχώρι, ο τελευταίο χωριό των Σφακιωτών, βρίσκεται σκαρφαλω- μένο στον λόφο αριστερά, ενώ ο κάμπος (ευφορώτατο λεκανοπέδιο) της Καρυάς απλώνεται μπροστά μας. Ο δρόμος τώρα διασχίζει τους Πηγαδησάνους (οι ντόπιοι το προφέρουν παρεφθαρμένα Σπιατσάνους), ένα χωριό με γραφικά πέτρινα σπίτια που στο παρελθόν έβγαζε καλούς χτίστες. Σύντομα, ο δρόμος θα μας αποκαλύψει αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του βουνού την Καρυά, το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού.

Η Καρυά είναι πλούσιο χωριό με θαυμάσιο κλίμα, καθαρούς δρόμους, όμορφα σπίτια, καφενεία, μαγαζιά και μια υπέροχη κεντρική πλατεία που στολίζεται από τεράστιους υπεραιωνόβιους πλατάνους.
Στολίδι του χωριού αποτελούν οι δύο όμορφες εκκλησίες του. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, στην κεντρική πλατεία με το όμορφο καμπαναριό του, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει αξιόλογη εικονογράφηση. Η Αγία Παρασκευή, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού, χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει ένα πανέμορφο μπαρόκ ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του σπουδαίου Π. Προσαλέντη. Ευτυχής συγκυρία θα είναι το να βρεθεί κανείς στο χωριό στις 11 Αυγούστου, στο πανηγύρι του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα (αναβίωση λευκαδίτικου γάμου). Στην πλαγιά του λεκανοπεδίου, μέσα στο πράσινο, σε μια πανέμορφη τοποθεσία θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γνωστό και ως Αη Γιάννης στο Λιβάδι.
Σήμερα είναι κλειστό, αλλά βρίσκεται σε τόσο όμορφο και γαλήνιο περιβάλλον που αποζημιώνει με το παραπάνω όσους το επισκέπτονται. Μέσα στον ναό είναι θαμμένος και ο αρματωλός Σίμος Μπούας-Γρίβας. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, κατευθυνόμαστε προς την είσοδο του χωριού και ακολουθάμε την πινακίδα που οδηγεί δεξιά, στην Αεροπορική Βάση. Εκεί κοντά συναντάμε το Μουσείο της Μαρίας Σταύρακα ή Κουτσοχέρως, της διάσημης κεντήστρας, της δεξιο- τέχνισσας του περίφημου καρσάνικου κεντήματος. Καθώς ανεβαίνουμε προς την Αεροπορική Βάση, ο δρόμος δεν είναι σε ιδιαίτερη καλή κατάσταση, χωρίς όμως να γίνεται επικίνδυνος για μας ή το αυτοκίνητό μας. Δεξιά μας μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα του κόλπου της Λυγιάς, της Ακαρνανίας, της πόλης της Λευκάδας με την Πρέβεζα και τα βουνά της Ηπείρου στο βάθος.

Λίγο μετά τη διασταύρωση, δεξιά πάνω στο βουνό, αντικρίζουμε τα ραντάρ. Μια μικρή ταμπελίτσα στα δεξιά μας κατευθύνει από ανηφορικό χωματόδρομο στο λευκό ξωκλήσι του Αη Λιά που από ύψος 1.012 μέτρων εποπτεύει τη γύρω περιοχή. Η θέα είναι εκπληκτική και αξίζει να την απολαύσουμε! Προχωράμε προς τα δεξιά και μετά από ελάχιστα χιλιόμετρα φτάνουμε στο όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, στο οροπέδιο της Εγκλουβής, με πολλά πηγάδια και βόλτους γύρω του. Οι βόλτοι είναι περίτεχνα πέτρινα κτίσματα όπου οι καλλιεργητές και οι βοσκοί έβρισκαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια κατάλυμα. Στο οροπέδιο σώζονται και τα λείψανα ενός μεγάλου πύργου των Προρωμαϊκών Χρόνων, από τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, ρίχτηκε και εκτελέστηκε ο επίσκοπος Δονάτος σε κάποιον από τους διωγμούς των Χριστιανών. Στα χωράφια που απλώνονται γύρω μας καλλιεργούνται αμπέλια και η περίφημη φακή Εγκλουβής, που έχει βραβευτεί σε πολλές εκθέσεις γεωργικών προϊόντων. Στο πανηγύρι της περιοχής, στις 7 Αυγούστου, στην εορτή του Αγίου Δονάτου, «γιορτάζει» και η φακή που μόλις έχει συγκομισθεί. Οι νοικοκυρές του χωριού τη μαγειρεύουν στο λεκανοπέδιο μέσα σε καζάνια και την προσφέρουν στους πολυπληθείς επισκέπτες μαζί με ελιές και παστές σαρδέλες. Για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς τη μονή του Ασωμάτου στρίβουμε αριστερά, ακολουθώντας την πινακίδα για το χωριό Εγκλουβή.

Ο φιδωτός δρόμος μας επιτρέπει να βλέπουμε το χωριό από ψηλά.
Είναι ιδιαίτερα γραφικό, με όμορφα αγροτόσπιτα, πνιγμένο στο πράσινο. Μέσα στο χωριό στρίβουμε αριστερά, προσπερνάμε την εκκλησία του Αη Γιώργη, αφήνουμε την Εγκλουβή και προχωράμε προς τη μονή Ασωμάτου. Ο δρόμος περνά μέσα από την πανέμορφη άγρια βλάστηση της περιοχής. Σπάνια θα διασταυρωθείτε με άλλα αυτοκίνητα. Μετά από λίγα χιλιόμετρα διακρίνουμε στα δεξιά έναν παμπάλαιο κισσοστόλιστο πέτρινο μαντρότοιχο που προφυλάσσει το πανέμορφο μοναστήρι του Ασωμάτου. Σας το συστήνουμε ως το πιο όμορφο μοναστήρι του νησιού, αφιερωμένο στον Ασώματο Μιχαήλ.
Ο κατηφορικός δρόμος οδηγεί στο χωριό της Βαυκερής. Πρόκειται για ένα μέρος κατάφυτο, με πολλά νερά και ποικίλη βλάστηση. Πλάτανοι, αμυγδαλιές, ελιές, οπωροφόρα δέντρα αλλά και δρυς (ρουπάκια), μελικοκιές (μπλοκοκιές τις προφέρανε οι χωριανοί) και πουρνάρια στολίζουν αυτό το χωριό με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, που αξίζει να το επισκεφτείτε για να απολαύσετε την ησυχία, την ομορφιά και, το καλοκαίρι, τη δροσιά του. Αν βρεθείτε στη Βαυκερή κοντά στο δειλινό και θελήσετε να γευτείτε καλοψημένο κρέας, τότε μια στάση στην ταβέρνα του χωριού είναι ενδεδειγμένη. Από τη Βαυκερή, κατηφορίστε προς το Νυδρί.
Η διαδρομή είναι ειδυλλιακή κυρίως τα χαράματα με την υποβλητική εικόνα της ανατολής και τις νύχτες με φεγγάρι, όταν ο κόλπος φωτίζεται από το ασημένιο φως του.

Lefkada zin Χρήσιμες πληροφορίες
Χάρτες και Οδηγοί

Χάρτης ΛευκάδαςRoad map ΛευκάδαΠλήρης οδηγός Λευκάδας
Δωρεάν καταχώρηση
Προβάλλετε την επιχείρησή σας
Newsletter
Destination Lefkada
Accommodation in Lefkada
Welcome Maps
Follow us Follow us on Facebook Linkedin