ΧΑΡΤΗΣ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2

Το λευκαδίτικο δομικό σύστημα έχει ιδιομορφίες. Mετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1825 η πόλη ανοικοδομήθηκε εκ νέου με βάση τον αγγλικό αντισεισμικό κανονισμό.
Τα σπίτια έχουν πέτρινο ισόγειο και ελαφρύ ξύλινο όροφο (ή ορόφους) με υποστυλώματα, ποντέλλα, που μεταφέρουν το φορτίο απευθείας στα θεμέλια του κτηρίου και όχι στους πέτρινους τοίχους του ισογείου. Ο ξύλινος σκελετός πληρώνεται (γεμίζει) με πλινθοδομή.
Στα φτωχόσπιτα, για το γέμισμα χρησιμοποιούνταν φθηνότερα υλικά, όπως αποξηραμένο σπάρτο επιχρισμένο με λάντσα ή μείγμα ασβέστη, ψιλής άμμου και νερού. Η επικάλυψη γίνεται στο εσωτερικό με σοβά και εξωτερικά, στο ισόγειο, με σοβά ή -σπανιότερα- παραλείπεται. Ο όροφος «θωρακιζόταν» με σανίδες είτε με σοβά είτε (στα μεταγενέστερα χρόνια) με -την οικονομικότερη- λαμαρίνα. Σε κάποιες περιπτώσεις έμενε ανεπίχριστος. Η επένδυση πρόσφερε προστασία από την (έντονη) υγρασία, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως θερμομόνωση. Η χρήση λαμαρίνας στο εξωτερικό, βαμμένη στις μέρες μας με διαφορετικά σε κάθε σπίτι χρώματα, δίνει χαρακτηριστική εμφάνιση στην πόλη. Η γειτνίαση του νησιού με την Ήπειρο είχε ως αποτέλεσμα οι φημισμένοι Ηπειρώτες χτίστες να περάσουν στο νησί και να αφήσουν τη σφραγίδα τους σε λιθοδομές, αγκωνάρια, πλαίσια περίτεχνων παραθύρων και θυρών, εκκλησίες και σπίτια. Κτήρια ενδεικτικά της τοπικής αρχιτεκτονικής καθώς και τη θέση τους στην πόλη θα δούμε στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον πίνακα της μελέτης του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Αργυρού. Όπως λέει ο ίδιος: «Ο χάρτης αυτός αφορά την αξιολόγηση α) των κτηρίων, β) των πολεοδομικών στοιχείων και γ) των επιμέρους στοιχείων του ιστορικού κέντρου. Τα παραδοσιακά κτήρια διακρίνονται σε i) ιδιαίτερα αξιόλογα, ii) αξιόλογα και iii) συνοδείας. Εκτός από κτήρια, σημειώνονται και αξιόλογες πλατείες και πλατώματα, αξιόλογες διαδρομές και αξιόλογα μέτωπα κτηρίων. Τέλος, σημειώνονται χαρακτηριστικά επιμέρους στοιχεία που εμπλουτίζουν τη φυσιογνωμία του συνόλου, όπως πόντζοι, σοφίτες και λιθόστρωτα.
Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να δοθούν οι εξής ορισμοί αναφορικά με τις παραπάνω κατηγορίες:
• Κτήρια αξιόλογα και ιδιαίτερα αξιόλογα θεωρούνται εκείνα τα κτήρια που έχουν σημαντική αρχιτεκτονική αξία. Στοιχεία που συνηγορούν στην κατεύθυνση αυτή είναι, τις περισσότερες φορές, η μεγάλη τους σχετικά κλίμακα, ενίοτε η χρήση τους και κυρίως ο πλούτος και η αντιπροσωπευτικότητα των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως των στοών, των πόντζων, των χαγιατιών και των σοφιτών. Ωστόσο, το βασικότερο κριτήριο είναι η ποιότητα της όλης σύνθεσης και η έκφραση του ενιαίου ύφους. Σημειωτέον ότι στα περισσότερα από αυτά η κατασκευαστική τους λογική, οι αναλογίες των ανοιγμάτων, τα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία, το πέτρινο ισόγειο, οι ξύλινοι όροφοι και εν γένει η όλη σύνθεση, παραπέμπουν σε κτήρια Αγγλοκρατίας.
• Κτήρια συνοδείας ονομάζονται εκείνα που εντάσσονται στο πλαίσιο της παραδοσιακής πόλης και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ενιαίου ύφους χωρίς να προσφέρουν όμως ιδιαίτερη ποιότητα.
• Αξιόλογες πλατείες και πλατώματα είναι εκείνα των οποίων τα περιγράμματα διαμορφώνονται από αξιόλογα κτήρια, που βρίσκονται πάνω σε αξιόλογες διαδρομές ή κομβικά σημεία του ιστού και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης.
• Αξιόλογες διαδρομές είναι εκείνες κατά μήκος των οποίων συσσωρεύονται αξιόλογα κτήρια, εκείνες που συνδέουν αξιόλογες πλατείες και πλατώματα και εκείνες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης».

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2
Lefkada zin Χρήσιμες πληροφορίες
Χάρτες και Οδηγοί

Χάρτης ΛευκάδαςRoad map ΛευκάδαΠλήρης οδηγός Λευκάδας
Δωρεάν καταχώρηση
Προβάλλετε την επιχείρησή σας
Newsletter
Destination Lefkada
Accommodation in Lefkada
Welcome Maps
Follow us Follow us on Facebook Linkedin