ΧΑΡΤΗΣ

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2 - 3

Οι εκκλησίες της Λευκάδας
Κύριο αξιοθέατο της Πόλης αποτελούν οι εκκλησίες και οι ναοί της. Πρόκειται για βασιλικές, επηρεασμένες από την ενετική αρχιτεκτονική, με επτανησιακή συνήθως (μετακρητική) εικονογράφηση και όμορφα ξυλόγλυπτα (κάποια καλυμμένα με φύλλο χρυσού) τέμπλα. Οι περισσότερες ιδρύθηκαν μεταξύ του 17ου και του 18ου αιώνα και η διαμόρφωσή τους οριστικοποιήθηκε γύρω στο 1836.
Την εικονογράφησή τους επιμεληθήκαν σπουδαίοι αγιογράφοι, όπως οι Παναγιώτης και Νικόλαος Δοξαράς, Σπυρίδων Βεντούρας, Νικόλαος Παπανελλόπουλος, Στυλιανός Δεβάρης, Βασίλειος Αρκελές, Σπυρίδων Γαζής, Βασίλειος Σίδερης, Σπυρίδων Σταμπόγλης, Λεωνίδας Σίδερης, Βασίλης Σίδερης (εγγονός του συνονόματου) και οι Κεφαλλονίτες ζωγράφοι Ρίφιος, Καραντινός, Μηνιάτης κ.ά.
Στο εσωτερικό των εκκλησιών, πριν τη δημιουργία του Δημοτικού Νεκροταφείου της Πόλης, θάβονταν μητροπολίτες και εξέχοντες ενορίτες, ενώ στον περίβολο θάβονταν οι υπόλοιποι ενορίτες. Η επιτύμβια -συνήθως μαρμάρινη- πλάκα ορισμένων είναι και σήμερα ευκρινής.
Στους επιταφίους και τις λιτανείες, περιφέρονται εκτός από τα εξαπτέρυγα και οι σκόλες (σκόλα=σχολή=συντεχνία), τα λάβαρα δηλαδή των συντεχνιών και το μπαλδακί ή μπαλντακίνο (βελούδινο, χρυσοκέντητο, φορητό στέγαστρο), που σκεπάζει το περιφερόμενο ιερό σύμβολο (εικόνα κ.λπ.). Οι συντεχνίες διέθεταν ιδιαίτερο ταμείο, κάθε χρόνο εξέλεγαν τον προϊστάμενο ή τον πρωτομάστορά τους και είχαν προστάτη έναν άγιο ή μία αγία, που εικονιζόταν στη σκόλα, την οποία απέθεταν στον ναό του για να τη φυλάει. Τα ιερά σύμβολα (σταυρός, εξαπτέρυγα, σκόλα, μπαλδακί) προπορεύονταν στις λιτανείες, έπειτα ακολουθούσαν, μετά τους υπόλοιπους επισήμους, οι προϊστάμενοι της συντεχνίας που κρατούσαν αναμμένα κεριά και στη συνέχεια τα μέλη της με τις οικογένειές τους. Σήμερα, οι σκόλες ανήκουν στους ναούς και χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση αυτών, των επιταφίων και των λιτανειών.
Καπιτολάριο: Υπάρχει σε κάθε ναό από την ίδρυσή του. Πρόκειται για ένα βιβλίο καλλιγραφημένο και εικονογραφημένο με την αντίστοιχη ιερή εικόνα. Κατά τον ιστορικό Μαχαιρά, είναι το «Σύνταγμα» που ρυθμίζει τις σχέσεις των πιστών του ναού ως συναδέλφων, ενοριτών κ.λπ. και κάθε άλλο σημαντικό λειτουργικό αλλά και ιδιοκτησιακό θέμα. Στο βιβλίο καταχωρούνται και γεγονότα που αφορούν τον ναό και έλαβαν χώρα μετά την ίδρυσή του.

Οι πιο σημαντικές εκκλησίες της πόλης είναι:

Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας.
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία.
Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων που πλαισιώνεται από το μικρό περιβόλι και την πλατεία του Μαρκά.
Ο Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ευαγγελιστρίας, κοντά στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
Ο Ναός του Παντοκράτορα.
Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Ο Ναός των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, που βρίσκεται μαζί με τους δύο παραπάνω στον κεντρικό δρόμο της αγοράς.
Ο Ναός της Παναγίας των Ξένων, στην οδό Αγίας Παρασκευής, κοντά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, ένας κρυμμένος θησαυρός στα σοκάκια της πόλης.

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2 - 3
Lefkada zin Χρήσιμες πληροφορίες
Χάρτες και Οδηγοί

Χάρτης ΛευκάδαςRoad map ΛευκάδαΠλήρης οδηγός Λευκάδας
Δωρεάν καταχώρηση
Προβάλλετε την επιχείρησή σας
Newsletter
Destination Lefkada
Accommodation in Lefkada
Welcome Maps
Follow us Follow us on Facebook Linkedin