ΧΑΡΤΗΣ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Τα Χριστούγεννα
Το ζύμωμα του χριστόψωμου ή χριστοκούλουρου κορυφώνει τις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες. Πρώτα γίνεται η λειτουργιά (το πρόσφορο), που σφραγίζεται με τη σπιτική «σφραγίδα» και στη συνέχεια τα χριστόψωμα: ο Σταυρός, το χριστόψωμο που προορίζεται για το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, το Χριστόψωμο της Πρωτοχρονιάς, οι Βλάχες (απομίμηση θηλυκής κούκλας) και τα Δοξάρια (απομίμηση πλεξούδας) για τα παιδιά της οικογένειας, τα ορφανά και τα φτωχά.

Η Πρωτοχρονιά
Στη χώρα συνηθίζουν να υποδέχονται την Πρωτοχρονιά με το έθιμο της Διάνας, δηλαδή με έναν εωθινό ύμνο, ζωηρό εμβατήριο που παιανίζει η Φιλαρμονική.

Τα Θεοφάνεια
Στην πόλη της Λευκάδας ο αγιασμός των υδάτων γίνεται με μεγαλοπρέπεια. Αφού ολοκληρωθεί στους ναούς η ιερή τελετουργία της ημέρας, ο Μητροπολίτης ξεκινά από τον Ναό της Ευαγγελίστριας, τη Μητρόπολη, και τον ακολουθούν οι πιστοί και όλη η ιερή πομπή με τα εξαπτέρυγα, τους φανούς, τις σκόλες και βέβαια την ιερή εικόνα της Βαπτίσεως και φτάνει στο λιμάνι, όπου ρίχνει τον σταυρό στη θάλασσα. Κάποιοι ευλαβείς βουτούν για να τον βγάλουν και οι υπόλοιποι κρατούν πορτοκάλια, που το κλαδάκι τους είναι δεμένο με έναν σπάγκο, τα οποία βουτούν τρεις φορές στη θάλασσα, την ίδια στιγμή που ο Μητροπολίτης ρίχνει τον σταυρό. Αυτά τα πορτοκάλια στη συνέχεια τα κρεμούν στα εικονίσματα.
Απόκριες
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς διοργανώνεται στη χώρα μια μεγάλη παρέλαση ευφάνταστα μεταμφιεσμένων πάνω σε άρματα, που μαζί με μασκαρεμένους πεζούς κατεβαίνουν την αγορά σκορπώντας αστεία, πειράγματα και ευθυμία.

Μεγάλη Βδομάδα - Πάσχα
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Στη χώρα (κάθε εκκλησία έχει τον επιτάφιό της, το ιερό Κουβούκλιο) κάθε ναός βγάζει τον επιτάφιό του στη συνοικία του και μόνο αυτός της Μητρόπολης καταλήγει συνοδεία των επισήμων και της Φιλαρμονικής, αφού διασχίσει την αγορά, στην κεντρική πλατεία. Το Μεγάλο Σάββατο η ατμόσφαιρα από νωρίς γίνεται εορταστική. Το πρωί βγαίνει στην αγορά η Φιλαρμονική παίζοντας εμβατήρια και δίνοντας το σύνθημα στις νοικοκυρές να «ρίξουν το κομμάτι», ένα πήλινο εύθραυστο αγγείο, που με το πέσιμό του θα κάνει μεγάλο κρότο για να σπάσει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας ή -κατά άλλους- για να σκοτώσει τον Ιούδα που πρόδωσε τον Ιησού.

Καλοκαίρι
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται διάφορα λαϊκά και θρησκευτικά πανηγύρια. Οι εκδηλώσεις αυτές αναφέρονται αναλυτικά στα προγράμματα του Δήμου και της Νομαρχίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου στη Καρυά και η γιορτή της φακής στον Άγιο Δονάτο.

Lefkada zin Χρήσιμες πληροφορίες
Χάρτες και Οδηγοί

Χάρτης ΛευκάδαςRoad map ΛευκάδαΠλήρης οδηγός Λευκάδας
Δωρεάν καταχώρηση
Προβάλλετε την επιχείρησή σας
Newsletter
Destination Lefkada
Accommodation in Lefkada
Welcome Maps
Follow us Follow us on Facebook Linkedin