ΧΑΡΤΗΣ

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2

Γιορτές Λόγου και Τέχνης και Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ
Στην Ελλάδα, πρώτη η Λευκάδα εισήγαγε τον θεσμό των Γιορτών Λόγου και Τέχνης το 1955 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ το 1962. Από τότε, οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται κάθε Αύγουστο, αξιοποιώντας την παλαιότερη επτανησιακή παράδοση. Αγκαλιάστηκαν αμέσως από την τοπική κοινωνία, έγιναν πόλος έλξης τουριστών και βρήκαν μιμητές στο Πανελλήνιο. Οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης, όπως δηλώνει και ο τίτλος τους, προσφέρουν ποικίλες εκδηλώσεις του επιστημονικού και έντεχνου λόγου (ομιλίες επιστημονικού και λογοτεχνικού αντικειμένου κ.λπ.), θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Μετρούν δεκάδες εξαιρετικές στιγμές στην ιστορία τους, με κορυφαία την έκτακτη εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας το 1964 (τελευταία καλλιτεχνική εμφάνιση της αοιδού στο ελληνικό κοινό). Από το βήμα τους παρέλασαν πολλά κορυφαία (διεθνώς) επιστημονικά ονόματα, εξαίρετοι Έλληνες λογοτέχνες, σπουδαίοι μουσικοί, ηθοποιοί κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια του Φολκλορικού Φεστιβάλ, οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν χορευτές από διάφορες χώρες, που διασχίζουν χορεύοντας και τραγουδώντας την κεντρική αγορά, φορώντας εθνικές ενδυμασίες και βαστώντας τις σημαίες και τα λάβαρα του έθνους τους. Ολόκληρο το νησί κατακλύζεται από την ευφροσύνη της πολυχρωμίας των εθνικών ενδυμασιών, της μουσικής ποικιλότητας και του κεφιού, που χαρίζουν οι Χορευτικοί Όμιλοι (τα Συγκροτήματα) με την κεφάτη παρουσίαση των χορών, που «φέρνουν» απ’ τα πέρατα της γης, απ’ τις γειτονικές ή απόμακρες πατρίδες τους.

Αξίζει να βρεθεί κανείς στην πόλη την πρώτη Κυριακή του Φολκλορικού Φεστιβάλ. Αυτή τη χαρούμενη Κυριακή, μετά την υποδοχή των επικεφαλής των Συγκροτημάτων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, ακολουθεί η συγκέντρωση όλων των χορευτών στη Μονή της Φανερωμένης, όπου γίνεται δέηση για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών, στην οποία χοροστατεί ο ίδιος ο Μητροπολίτης. Νωρίς το απόγευμα, όλο αυτό το πολύχρωμο και πολύβουο πλήθος των χορευτών, που συνήθως συνοδεύεται και από τις παραδοσιακές ορχήστρες του, κατεβαίνει στην πόλη και παρελαύνει στην κεντρική αγορά ανάμεσα σε ντόπιους και επισκέπτες, που συνεισφέρουν με ποικίλες χαρούμενες εκδηλώσεις (επευφημίες, χειροκροτήματα, χαρτοπόλεμο, σερπαντίνες κ.λπ.) για να καταλήξει στην παραλία. Εκεί, όλοι μαζί (ντόπιοι και τουρίστες) χορεύουν έναν χαρούμενο συρτό, που έχει καθιερωθεί ως ο χορός της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Στη συνέχεια, και για μία ολόκληρη εβδομάδα, δίνουν κάθε βράδυ παραστάσεις στο Ανοιχτό Θέατρο, στην παρυφή της πόλης, στη θέση Βαρδάνια.

ΣΕΛΙΔΑ   1 - 2
Lefkada zin Χρήσιμες πληροφορίες
Χάρτες και Οδηγοί

Χάρτης ΛευκάδαςRoad map ΛευκάδαΠλήρης οδηγός Λευκάδας
Δωρεάν καταχώρηση
Προβάλλετε την επιχείρησή σας
Newsletter
Destination Lefkada
Accommodation in Lefkada
Welcome Maps
Follow us Follow us on Facebook Linkedin